09. 10. 2008.

Fernando Antonio Nogueira Pessoa (1888-1935), rođen u Lisabonu, najznačajniji potugalski pjesnik 20. vijeka. Djetinjstvo proveo u Južnoj Africi gdje se i školovao što mu je omogućilo upoznavanje engleskog jezika i angloameričkih pjesnika, od kojih je neke podražavao u svojoj ranoj poeziji.Osto je rano bez roditelja, stekao je samo najosnovnije obrazovanje, živio je usamljeno i asketski. Po povratku u Lisabon vodio je boemski život i jedva uspijevao da obezbijedi egzistenciju radeći kao prevodilac u trgovačkim preduzećima. Opjevao je ono što vidi svojim pogledom bez posredništva misli, ideja i imaginacije i bez potrebe da išta tumači ili vrednuje. Otuda su njegove pjesme svojevrsna ironična kritika upućena svim onim pjesnicima zaokupljenim pitanjem stila i jezika
Bio je jedan od osnivača časopisa "Orpheu", objavio je veći broj priloga u periodici uključujući i nekoliko pjesama na portugalskom i engleskom, a za života je izdao samo jednu pjesničku zbirku pod naslovom "Poruka".Poeziju je pisao na portugalskom i na engleskom. Umro je od ciroze jetre, skoro nepoznat javnosti. Tek posmrtno otkriven je veći dio njegovog stvaralaštva: mnoštvo pjesama, tri drame, i nekoliko skica za detektivske romane.
Njegov osnovni životni i stvaralački stav je da nema jedinstva ni svijeta ni čovjeka, ogleda se u raznovrsnosti njegove poezije kao i upotrebi pseudonima (Alberto Kaeiro, Rikardo Reies, Alvaro de Kampos) koji predstavljaju tri veoma različita autora.
A. Kaeiro-simbolistički pjesnik
R. Reies-klasični stil
A. de Kampos-modernistički stil.
Autentičnost i originalnost ovog pjesnika potvrđuje se u izrazitoj tematskoj i stilskoj raznovrsnosti njegovog stvaralaštva.

Nema komentara: